Svijet
0

Fidel Castro susrest će se s papom nakon velike mise

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Bivši revolucionar i kubanski vođa Fidel Castro (85), koji je 2006. zbog zdravstvenih razloga vlast prepustio svom bratu Raulu, u srijedu će se sastati s papom Benediktom XVI koji boravi na Kubi, objavljeno je u utorak navečer (po lokalnom vremenu) na službenoj internetskoj stranici Cubadebate.

"S velikom radošću pozdravit ću u srijedu njegovu ekscelenciju papu Benedikta XVI, kao što sam to učinio s Ivanom Pavlom II (1998), čovjekom koji se uvijek s naklonošću odnosio prema djeci i skromnim malim ljudima iz naroda", poručio je Fidel Castro u internetskoj poruci.

Benedikt XVI se u srijedu susreće s Kubancima na Trgu revolucije u Havani, gdje će održati svečanu misu na kojoj opozicija očekuje jasnije poruke o promjenama na Kubi, četrnaest godina nakon povijesnog pohoda Ivana Pavla II, koji je prokrčio put otvaranju zemlje.

Stotine hiljada vjernika, ali i komunističkih ateista i sljedbenika santerije, afričko-kubanskog vjerovanja koje spaja afrički animizam i katoličanstvo, očekuju se na trgu gdje će moliti i slušati ili samo gledati 84-godišnjeg Papu koji u srijedu završava šestodnevni posjet Meksiku i Kubi, prvi posjet Latinskoj Americi, prenijela je Hina.

Godine 1998. na istom trgu Ivan Pavao II je održao povijesnu misu kojoj je prisustvovao i "Lider Maximo" Fidel Castro. Poljski papa je tada pozvao da se "svijet otvori Kubi a Kuba svijetu".

Trg može primiti pet miliona ljudi.

Benedikt XVI je u utorak 40 minuta razgovarao s predsjednikom Raulom Castrom, Fidelovim bratom. O tom se susretu ne zna puno, tek da je Papa zatražio od predsjednika više prostora za Crkvu kako bi mogla dati puni doprinos moralnom i društvenom napretku kubanskog naroda. Usto je predložio da Veliki petak, dan Kristova razapinjanja na križ, bude neradni dan.

Ivan Pavao II je kod Fidela Castra postigao da se Božić proglasi blagdanom.

"Mnoge poruke humanitarne naravi koje je primila Sveta Stolica a tiču se osoba u teškoćama" bile su na dnevnom redu tog kratkog radnog sastanka, rekla je Sveta Stolica.

Benedikt XVI je o mnogim teškoćama i težnjama Kubanaca govorio sasvim drukčije nego Ivan Pavao II, ali uvijek općenito, pazeći da se otvoreno ne miješa, kao što je to mogao činiti njegov prethodnik.

Vatikan ističe da je Papin pohod vjerske naravi.

Papa, koji je u utorak izgledao umoran, u srijedu navečer odlazi s Kube. Susret pape Benedikta XVI i oca kubanske revolucije Fidela Castra mogao bi se održati nakon velike mise.