Hugo Chavez
0

Fidel Castro "radi, piše i prati situaciju u svijetu"

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro "radi, piše i prati situaciju u svijetu", izjavio je njegov prijatelj, predsjednik Venecuele Hugo Chavez, u jeku nagađanja da se zdravstveno stanje bivšeg kubanskog lidera najvjerovatnije pogoršalo.

"Primio sam pismo od Fidela prije nedjelju, možda osam ili deset dana", izjavio je Chaves juče u Mašikešu, na zapadu Venecuele, gdje je razgovarao sa brazilskim predsjednikom Luizom Inasiom Lulom da Silvom.

Venecuelanski predsjednik je prethodno podgrijao špekulacije o zdravstvenom stanju Kastra, izjavom u svom tok šou programu ove sedmice, kojom sugeriše da se bivši kubanski lider više neće pojavljivati u javnosti.

"Mi već znamo da se Fidel, koji je imao običaj da se šeta ulicama i gradovima...u svojoj uniformi, grleći ljude, neće više vratiti. On će ostati u našem sjećanju", rekao je Čaves.

Svoju posljednju kolumnu za partijsko glasilo "Granma", za koje redovno piše, Kastro je objavio 5. decembra, a bilo je primjetno i njegovo odsustvo sa svečanosti povodom pola vijeka od pobjede kubanske revolucije 1. januara.

Fidel Kastro (82) se jula 2006. godine, poslije operacije na stomaku, povukao iz javnog života, prepustivši privremeno vođenje zemlje mlađem bratu Raulu, a februara 2008. je odlučio da, iz zdravstvenih razloga, kormilo države definitivno prepusti pet godina mlađem bratu.