Svijet
0

Fidel Castro od Obame traži da ukine blokadu Kube

FENA
Dugogodišnji kubanski lider Fidel Castro zatražio je od predsjednika SAD-a Baracka Obame da prekine blokadu njegove zemlje.

On je u svom članku objavljenom na internet stranici "Kubadebata" odbacio "milostinju" čime je aludirao na ukidanje američke zabrane putovanja i transfere novca između dvije zemlje, prenose u utorak agencije.

  • Nema ni riječi o blokadi koja je najokrutnija mjera, napisao je Fidel Castro u članku povodom najavljenog ublažavanja američkih sankcija Kubi, uvedenih 1962. godine.

  • Kuba "ne optužuje Obamu za zločine koje su počinile druge američke vlade" i ne sumnja u "njegovu iskrenost i želju za promjenom politike i slike SAD-a, istakao je Castro.

On je dodao da Kuba shvata da se Obama "upustio u veoma tešku bitku da bi bio izabran i pored višestoljetnih predrasuda" i naveo da je njegov brat Raul Castro iz tih razloga pokazao spremnost na dijalog sa SAD-om "na osnovu striktnog poštovanja suvereniteta".

Fidel Castro je zato ocijenio da su "stvoreni uslovi da Obama iskoristi svoju vještinu u vođenju konstruktivne politike".

  • Kuba se odupirala i još će se odupirati. Ona nikada neće pružiti ruku da bi tražila milostinju. Ona će ići naprijed uzdignute glave, sarađujući s bratskim narodima Latinske Amerike i Kariba, bilo samita Amerika ili ne, bez obzira da li Obama vodi SAD-a ili ne, istakao je Fidel Castro.

Odluka Washington o ublažavanju sankcija Kubi saopćena je uoči samita američkih država na Trinidadu i Tobagu, gdje latinoamerički predsjednici namjeravaju da zatraže ukidanje američkog embarga uvedenog Kubi.

Kuba koja je od 1962. isključena iz Organizacije američkih država, nije pozvana da učestvuje na tim samitima.

Odlukom predsjednika SAD-a Baracka Obame u ponedjeljak je Amerikancima kubanskog porijekla omogućeno da slobodnije putuju u matičnu zemlju i da šalju finansijsku pomoć svojim porodicama.

Kubancima koji žive u SAD-u od sada je dozvoljeno da jednom godišnje putuju na ostrvo, i da šalju 1.200 dolara u gotovini za svakog od članova svoje porodice. Slanje novca članovima komunističke partije i dalje je zabranjeno.

Kada se usvoji Obamin paket mjera američkim telekomunikacionim kompanijama bit će dozvoljeno da razviju posao na Kubi. Uspostavit će se satelitske veze i sporazumi o romingu s kubanskim kompanijama.

Građani Kube će tako moći da se pretplate na satelitski radio i televizijski program. Obama se nada će se na ovaj način povećati dotok informacija na ostrvo i početi s uvođenjem demokratskih reformi. Među stanovnicima Havane ove mjere pozitivno se komentarišu.

Odluka o ublažavanju restrikcija prema Kubi probudila je nade da će biti preduzeti i konkretniji koraci, kao što je ukidanje trgovinskih sankcija uvedenih prije 47 godina i obnavljanje diplomatskih odnosa.