Svijet
0

Fidel Castro govorio o opasnosti od nuklearnog rata

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro danas je prvi put, nakon što se prije četiri godine povukao s vlasti zbog bolesti, održao govor na sjednici kubanskog parlamenta.

Castro je u parlamentu dočekan velikim aplauzom, a obukao je svoju prepoznatljivu zelenu odjeću i održao neobično kratak govor o opasnosti od nuklearnog rata.

Bivši kubanski predsjednik, koji je u prošlosti bio poznat po govorima koji su trajali i po nekoliko časova, danas je govorio oko deset minuta, a potom je slušao govore parlamentaraca.

Castro je parlament upozorio na mogućnost nuklearnog rata između SAD i Irana, optužio je Amerikance da planiraju napad na Iran i Sjevernu Koreju, te pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da spriječi takve događaje.

Parlamentom je danas predsjedavao Raul Castro, brat bivšeg kubanskog predsjednika i njegov nasljednik na predsjedničkoj fukciji, a ovo je bio prvi put od Fidelovog odlaska s vlasti da su se njih dvojica zajedno pojavila u javnosti.

Posljednjih mjeseci se Castro nekoliko puta pojavio u javnosti, pa mnogi predviđaju da ponovo želi preuzeti vođenje komunističke države. 

Castro 13. avgusta puni 84 godine.