Svijet
2

Fidel Castro dobio kinesku nagradu za mir

FENA
Fidel Castro
Fidel Castro
Grupa kineskih intelektulaca dodijelila je Fidelu Castru nagradu za mir koja je alternativa prestižnoj Nobelovoj nagradi, pozdravljajući napore bivšeg kubanskog predsjednika u "rješavanju međunarodnih kriza".

"Kada je Castro bio na vlasti nije pribjegavao sili i nasilju da riješi krize i sukobe u međunarodnim odnosima, posebno sa SAD-om", kazao je Liu Zhiqin, jedan od organizatora nagrade za mir "Confucius" čije riječi je prenio Global Times.

Otac kubanske revolucije, otkako je otišao u penziju 2008. godine, "susreće se s liderima i međunarodnim organizacijama, a zauzeo se i za uništavanje nuklearnog oružja", dodao je on.

Poznato je ipak da je tokom hladnog rata vojno podržavao različite marksističke režime i revolucionarne pokrete u Africi i Latinskoj Americi, pa je čak slao trupe da se bore u zemljama kao što su Angola, Namibija, Etiopija i Mozambik.

Fidel Castro je pozvao SSSR da postavi na Kubi nuklearne rakete okrenute prema SAD-u, dovodeći oba bloka do ruba atomskog rata 1962. godine.