Demantovao da je teško bolestan
0

Fidel Castro dao intervju venecuelanskoj televiziji

FENA
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski lider Fidel Castro pristao je dati intervju venecuelanskoj televizijskoj stanici u očiglednoj namjeri da prekine špekulacije da je mnogo bolestan, da umire, pa čak i da je umro.

Na sajtu kubanske vlade postavljene su i fotografije Fidela Castra, koje su napravljene u utorak u njegovoj kući u Havani. Za sada nije poznato kada će intervju biti emitiran.

Na fotografijama se vidi kako Castro (85) razgovara s Mariom Silvom, producentom venecuelanske televizije, prenijele su agencije.

Silva je izjavio da je u Havanu došao da bi načinio izvještaj kojim bi se demantirale glasine koje "propagiraju opozicija Venecuele i Kubanci u Miamiju da je Castro umro".

"Sve koji su slavili vjerujući da je Fidel umro, sa žaljenjem informiram da je živ i bolji nego ikada", poručio je Silva.

Ovo je prvo pojavljivanje Castra od početka jula, kada su objavljeni videosnimci njegovog sastanka s predsjednikom Venecuele Hugom Chavezom.

Fidel Castro je vodio Kubu skoro pola vijeka. Zbog zdravstvenih problema povukao se iz javnog života i krajem jula 2006. godine predao vlast mlađem bratu Raulu.

Od tada se povremeno pojavljivao, ali samo na fotografijama i videosnimcima.

Posljednji put se u javnosti pojavio sredinom aprila, na samitu Komunističke partije, a poslije 3. jula nije objavljena nijedna njegova kolumna.