Svijet
0

FIA poziva na novu globalnu politiku za smanjenje emisije CO2

FENA
Međunarodna automobilska federacija (FIA) je uputila apel Ujedinjenim narodima da se usvoji prvi globalni cilj u pogledu emisije CO2 za putnička vozila, saopćeno je danas iz ove asocijacije.

Na Generalnoj skupštini u Parizu 26. oktobra 2007. godine FIA i njene članice jednoglasno su usvojili Deklaraciju koja ustanovljava granicu CO2 emisije na globalnom nivou na 140 g/km za putnička vozila kao dio novih međunarodnih standarda za ekološki osviještenu vožnju.

Cilj nove Deklaracije FIA-e pod nazivom „Učinite automobile zelenim“ je pomoći vladama širom svijeta da zajedno rade na zaštiti prirodne sredine u okviru sektora motornih vozila.

Ključna mjera koja se tiče usvajanja gornje granice CO2 emisije na svjetskom nivou – 140 g/km za putnička vozila osigurala bi da se progres u efikasnosti korištenja goriva kod novih motornih vozila na različitim tržištima širom svijeta može ocjenjivati, čime bi se omogućilo da donosioci odluka surađuju na planu politika zaštite prirodne sredine koje su učinkovite s aspekta troškova u oblastima mobilnosti i automobilizma.

Osim toga, FIA Deklaracija promovira načine unapređenja zaštite prirodne sredine i efikasnije potrošnje goriva, reformu oporezivanja vozača s naglaskom na korišćenju prije nego na vlasništvu te uvođenje novih tehnologija kojim se pomaže vozačima da prate svoj utjecaj na prirodnu sredinu.

Max Mosley, Predsjednik FIA-e, istaknuo je značaj konzistentne međunarodne strategije i integriranog pristupa koji obuhvata nove tehnologije vozila s poboljšanom kvalitetom goriva, boljim upravljanjem saobraćaja i mjerenjima koje ohrabruju vozače da prepoznaju svoje odgovornosti u pogledu redukcije emisije CO2, saopćeno je.