Svijet
282

Fethullah Gulen: Državni udar u Turskoj mogao je izrežirati Erdogan

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Povučeni imam Fetullah Gulen okrivio je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za neuspjeli državni udar u Turskoj, kazavši da je pobunu članova državne vojske mogla izrežirati vlada.

U rijetkom i kratkom intervjuu u subotu s malom grupom novinara u svojoj rezidenciji u Saylorsburgu, Pennsylvanija, Gulen je negirao optužbe da on stojii iza napada.

"Ne vjerujem da svijet vjeruje u optužbe predsjednika Erdogana. Postoji mogućnost da je on izrežirao udar kako bi nastavio s optužbama na moj račun i račun mojih sljedbenika", rekao je Gulen koji iz azila vodi popularni pokret Hizmet.

Negirao je povezanost s vojnim intervencijama kazavši kako je lično patio nakon puča 1990-ih godina, podsjetivši da je bio zatvoren i zlostavljan.

"Turska je sada na putu demokratije i ne može se vratiti. Nedostaje mi moja zemlja mnogo, ali tu je vrlo bitan faktor a to je sloboda. Ovdje sam daleko do političkih problema u Turskoj i živim u slobodi", rekao je Gulen.

Obraćajući se javnosti u subotu Erdogan je pozvao Baracak Obamu da uhapsi Gulena i izruči ga Turskoj koja nikada nije odbila da izruči nekoga koga su tražile SAD. Još nije podnesen službeni zahtjev, ali je državni sekretar John Kerry kazao kako će dobro preispitati pitanja o Gulenu.

Gulenov savjetnik za medije i direktor Alijanse za dijeljenje vrijednost i američka ruka Hizmet pokreta Alp Aslandogan, kazao je da sigurnost na najvišem nivou. Održani su i protesti ispred njegovog doma.

"On je drugi Bin Laden u nastanku i Amerika ga štiti", rekao je jedan od demonstranata novinaru lista The Guardian.

Govoreći o izručenje Gullena Alp je rekao kako bi ga vlada izručila u slučaju da postoje dokazi protiv njega, ali da turska vlada još ništa nije dala.

"Udar je loše isplaniran, loše izveden i upućuje na to da je Erdogan umiješao svoje prste. Postoji mnogo upitnika o tome kako je izveden", rekao je Alp.