Svijet
0

Ferrero-Waldner: Temelj odnosa SAD-a i EU-a uzajamno poštovanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner izjavila je da odnosi Sjedinjenih Država i Evropske unije treba da se temelje na uzajamnom poštovanju, jer je Unija postala globalni faktor, a Amerika je njezin važan strateški partner.

U intervjuu ljubljanskom Dnevniku, datom povodom samita SAD-EU, Ferrero-Waldner je naglasila da će u utorak tokom sastanka na Brdu kod Kranja biti "utvrđeni zajednički ciljevi i obaveze".

Ona je također istaknula da su odnosi SAD-a i EU-a sada bolji nego u prve četiri godine mandata Georgea W. Busha i izrazila nadu da će novi američki predsjednik dalje poticati te veze, prenijela je slovenska agencija STA.

U drugom Bushovom mandatu američka administracija je pokazala više poštovanja prema evropskim institucijama, a tom povoljnom zaokretu je prethodila Bushova posjeta institucijama EU-a u Bruxellesu, 2005. godine, rekla je evropska povjerenica.

Govoreći o problemima u čijem rješavanju učestvuju EU i SAD, Ferrero-Waldner je spomenula bliskoistočnu krizu, napomenuvši da je Washington tješnje vezan za Izrael, a Bruxelles za Palestince, i zaključila kako nisu tačne tvrdnje da se Amerika ne angažira dovoljno u traženju trajnog mira za to područje.