Svijet
6

Ferguson: Snimak otkriva da je pucano na policiju

Klix.ba
Afroamerikanac koji je teško ranjen u nedjelju u vrijeme protesta u Fergusonu optužen je za napad na službenike policije.

Snage sigurnosti ranile su 18-godišnjeg Tyronea Harrisa koji je navodno otvorio vatru na grupu policajaca. Vlasti tvrde da se Harris nalazio unutar jedne od dvije grupe ljudi koji su razmjenjivali vatru u blizini održavanja mirnih protesta.

U međuvremenu se pojavio snimak koji otkriva da je najmanje jedna za sada neidentificirana osoba zaista pucala na policiju.

Protesti koji su počeli u subotu održavaju se povodom godišnjice smrti Afroamerikanca Michaela Browna kojeg je ubio policajac Darren Wilson. Crnačka zajednica smatra kako je Brown ubijen nezakonito, dok je Wilson u očima države djelovao u odbrani.

"Posljednji čin nasilja neće biti tolerisan u zajednici koja se u posljednjih godinu dana trudi da obnovi povjerenje građana i vlasti", rekao je Steve Stenger, čelnik okruga St. Louis u kojem se nalazi mjesto Ferguson.

Podsjećamo, poseban stepen pripravnosti snaga sigurnosti podignut je zbog sprečavanja izbijanja nasilja koje je obilježilo nedjelju kada je policija otvorila vatru na mladog, navodno naoružanog Afroamerikanca.