Svijet
0

Feminizam na saudijski način: Na raspravi o ženama u društvu nema nijedne žene

Klix.ba
Fotografija sa konferencije o ženama u društvu iz Saudijske Arabije, prikazuje samo muškarce - bez ijedne jedine žene.

Konferencija je, navodno, održana na Univerzitetu Qassim prošle godine, a učestvovali su samo muški predstavnici 15 nacija.

Fotografija muškaraca u tradicionalnoj arapskoj nošnji prvo je objavljenja u saudijskim novinama, a od tada kruži društvenim mrežama. Na Twitteru je obilježena kao "apsurdna" i "vrhunac mizoginije", što je samo još jedan u nizu dokaza velikog jaza u ravnopravnosti spolova u ovoj bliskoistočnoj naciji.

Segregacija između muškaraca i žena u ovoj zemlji najviše je raširena zahvaljujući ultrakonzervativnom tumačenju šerijatskog zakona.

Ženama je zabranjeno da voze, moraju koristiti posebne ulaze u banke i urede, a najavljeni su i planovi izgradnje grada samo za radnice.

Ženama je također potrebno dopuštenje muškog člana porodice ili supruga za rad, putovanje, studiranje, udaju, a ženska izjava na sudu smatra se manje vrijednom nego muška.

Prošle godine su napravljeni mali koraci ka ravnopravnosti spolova. Početkom ove godine, kralj Abdullah dozvolio je da žene čine 20 posto 150-članog vijeća Shura, tijela koje savjetuje Vladu.

U aprilu je Saudijska Arabija ženama dozvolila i vožnju motocikala i bicikala, ali samo ukoliko su potpuno pokrivene i nalaze se u pratnji muškog člana porodice.