Traže ukidanje prostitucije u EU
3

Feministkinje traže kazne za žene koje se bave prostitucijom

SRNA
Švedske feminiskinje traže potpuno ukidanje prostitucije u cijeloj EU - njih je podržalo više od 200 organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali eskperti upozoravaju da ta inicijativa nema veće šanse da uspije.

Evropske feministkinje bi željele da svi u lancu prostotucije budu kažnjeni - i žene koje prodaju svoje tijelo trebalo bi da odsluže malu kaznu, a potom da budu poslate u rehabilitacione centre.

Glavna odgovornost, smatraju feministkinje, leži na njihovim klijentima. Oni će snositi svu krivičnu i materijalnu odgovornost.

Prema mišljenju evropskih aktivista za ljudska prava, putem zakona treba obeshrabriti muškarce koji podržavaju trgovinu ljudima u smislu seksualne ekploatacije.

Eksperti smatraju da će neki zakoni, koji će biti doneseni, ostati samo puste želje, kao i mnogi drugi zakoni u okviru EU koji se elementarno ne primjenjuju.

Na primjer, postoji mnogo zakona koji ograničavaju diskriminaciju žena kada je riječ o visini plate. Ali, ipak, žene dobijaju 20 posto manje plate širom EU.

Pozitivni momenti u inicijativi švedskih feministkinja jeste izgradnja velikih sistema rehabilitacionih centara. Ali, mnogo je važnije i složenije boriti se sa osnovnim problemom: omogućiti ovim ženama da nađu normalan posao, a žrtvama nasilja - pomoć na vrijeme.

U okviru EU prostitucija je trenutno legalizovana u sedam zemalja.

U Holandiji i Njemačkoj najstarija profesija se u potpunosti utopila u pravni i ekonomski sistem ovih država. Veći dio žena koje se bave prostitucijom državljanke su ovih zemalja.

One plaćaju porez i doprinose državi, od koje kasnije dobijaju penziju i mogu da tuže grube i nesavjesne klijente.

Holandski kvartovi "crvenih fenjera" postali su neodvojivi dio imidža ove zemlje. U krajnjoj liniji, po ovim ulicama i kvartovima više se šetaju znatiželjni turisti nego potencijalni klijenti.