Svijet
0

FBI: Oko 10.000 slučajeva zločina iz mržnje u 2007.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Oko 10.000 ljudi u SAD-u bilo je tokom prethodnih 12 mjeseci pogođeno diskriminacijom na vjerskoj, rasnoj, etničkoj ili seksualnoj osnovi, što se u američkom pravosuđu podvodi pod zajednički imenitelj - zločini iz mržnje, saopćio je Federalni istražni biro (FBI).

Od tog broja, 5.020 krivičnih djela okarakterizirano je epitetom rasni, uključujući ozbiljne fizičke napade, tri ubistva i šest silovanja, pri čemu su dvije trećine žrtava bili crnci i tek 20 posto bijelci, navodi FBI, dodajući da je broj "zločina iz mržnje" za proteklih godinu dana porastao za sedam posto.

Objavljivanje statistike FBI-a uslijedilo je svega nekoliko dana nakon što su hiljade ljudi, u organizaciji nekoliko pokreta za prava Amerikanaca afričkog porijekla, protestovale u Washingtonu zahtijevajući da se pravosuđe te države ozbiljnije uhvati ukoštac sa "zločinima iz mržnje", definiranim kako bi se sankcioniralo nasilje motivirano etnički, rasnim ili vjerskim pobudama.

Ukupan broj takvih zločina koje je "prijavio" FBI iznosi 9.642, pri čemu je najveći broj bio usmjeren protiv pojedinaca ili organizacija, odnosno 60 posto, dok se ostatak odnosi na vandalizam i ostale vidove napada na imovinu.

Kad je reč o nasilju izazvanom vjerskim pobudama, protiv Jevreja bile su usmjerene čak dvije trećine od ukupno 1.750 napada, dok je 12 posto bilo upereno protiv američkih muslimana.

"U oko 800 slučajeva Jevreji su bili fizički napadani... broj takvih napada na muslimane procijenjen je na oko 100", navodi FBI.

Najveći broj od oko 1.470 napada opisanih kao seksualna diskriminacija bilo je usmjereno protiv homoseksualaca, dok su najčešće žrtve etničkih motiviranih zločina bili Latinoamerikanci.

U SAD živi oko 300 miliona ljudi.