Svijet
0

FBI nije službeno bilježio upotrebu Patriot Acta

Sarajevo-x.com
Američki FBI u svojim izvještajima nije bilježio sve slučajeve u kojima su prisiljavali kompanije da im daju podatke o korisnicima zbog sumnji na terorističke aktivnosti. Ovo se radilo uz ovlaštenja kontraverznog Patriot Acta.

FBI je Kongresu prijavio da su zbog nacionalne sigurnosti 9.254 puta zatražili izuzimanje pisama, e-mailova, telefonskih ili financijskih izvještaja za 3.501 građanina SAD-a.

Za oko 20 % izuzetih podataka ne postoji nikakav zapis u službenim dokumentima, kao da se to nikada nije desilo, stoji u izvještaju inspektora državnog odvjetništva Glenn A. Finea.

Još uvijek nije jasno da li ovi propusti spadaju u kriminalne radnje. No veća je vjerovatnoća da će se FBI suočiti sa blažim sankcijama, nego sa kriminalnim optužbama.

Američko udruženje za civilne slobode tužilo je Busha zbog Patrioct Acta koji lišava građane Amerike slobode govora i ljudskih prava zagarantovanih ustavom.

I neki federalni suci upozorili su Washington da nije ustavno prisiliti kompaniju da preda sve informacije o svojim korisnicima FBI-u, a u isto vrijeme zabraniti im da korisnike obavijeste o tome.