Svijet
9

FBI: Napadač iz Orlanda nije povezan sa stranim terorističkim organizacijama

Klix.ba
Federalni istražni biro (FBI) saopćio je kako napadač koji je ubio 49 osoba u gay baru u Orlandu nije povezan sa stranim terorističkim organizacijama već da je radikalizovan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zvaničnik FBI-a Ronald Hoper kazao je na konferenciji za medije da je napadač Omar Mateen opisao svoj čin u telefonskom razgovoru s operaterom kao "namjerni, smireni i zabavan".

Hoper je dodao i da se nastavlja istraga nakon objavljivanja transkripata u kojem je Mateen policijskom pregovaraču rekao da bi trebalo da se obustavi bombardovanje Iraka i Sirije. Napadač je tri puta u toku masakra pozvao hitnu pomoć telefonom.

Bijela kuća i FBI odmah nakon napada saopćili su da je Mateen američki državljanin afganistanskog porijekla i da je vjerovatno bio "domaći ekstremista" koji je podršku dobijao od radikalnih organizacija na internetu.

Podsjećamo, u gay noćnom klubu Pulse u Orlandu dogodila se najveća masovna pucnjava u historiji SAD-a, ubijeno je 49, a ranjene su 53 osobe. Napadač je bio 29-godišnji muškarac po imenu Omar Mateen kojeg su policajci ubili u pucnjavi. On je bio je redovni posjetilac gay kluba Pulse i redovno je koristio gay aplikacije.