SAD
0

FBI lagao Kongresu u vezi s terorizmom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka savezna policija je lagala Kongresu i nastavila neopravadne istrage protiv militantnih ljevičarskih udruženja između 2001. i 2006. godine zbog "terorizma", navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak i ističe da ovo nije bila široko rasprostranjena praksa.

Izvještaj, koji je naručio Kongres, sastavio je glavni inspektor američkog ministarstva pravde, nakon što su u štampi objavljeni dokumenti koji pokazuju pretjerivanja američke policije pod zaštitom propisa uvedenih poslije 11. septembra.

Izvještaj se koncentrira na istrage koje je vodio FBI u vezi s aktivnostima nekoliko udruženja, među kojim je organizacija Thomas Merton Center koja se protivi ratu, Greenpeace i udruženje za zaštitu životinja Peta.

Glavni inspektor precizira kako "dokazi pokazuju da organizacije nisu bile meta istraga FBI-ja samo na temelju njihovih militatnih aktivnosti", ali da su "u više slučajeva, činjenični razlozi za pokretanje istrage bili slabi".

U izvještaju se opisuje kako je "jednog mirnog dana" 2002. godine jedan agent FBI-a poslan na proteste protiv rata u Pittsburghu, u Pensilvaniji, iako nije bilo "nikakve indicije koja tu misiju povezuje s nekom istragom ili s obavještenjem prema kojem bi neki terorist mogao biti prisutan na protestima", tvrdi glavni inspektor.

Mladi agent je napravio fotografiju jedne demonstrantice porijeklom s Bliskog istoka kako dijeli letke, a zatim je svoj izvještaj temeljio na istraživanjima ostvarenim na internetu.

Kada je taj izvještaj objavljen 2006. godine, na temelju američkog zakona o slobodi informiranja, "FBI je objavio saopćenje za štampu u kojem tvrdi da je njegov agent upućen na proteste u okviru istrage koja je u toku".

Dva mjeseca kasnije, tokom saslušanja u Kongresu, direktor FBI-ja Robert Mueller je potvrdio da je policajac "pokušavao identificirati jednu osobu za koju smo mislili da je na protestima".

"Oba objašnjenja su bila lažna", naveo je glavni inspektor, pa se može pomisliti da je nadziranje protesta bilo "posljedica obavještenja prema kojim su neke osobe povezane s međunarodnim terorizmom bile prisutne".

"Pogrešne informacije su proslijeđenje direktoru FBI-ja i Kongresu", precizirao je Timothy Murphy, pomoćnik direktora savezne policije, u pismu odgovoru na izvještaj i izrazio žaljenje" FBI-ja u tom slučaju.