Svijet
34

FBI identificirao IDIL-ovog ubicu iza crne maske

FENA
Američka federalna policija FBI identificirala je ubicu Amerikanaca Jamesa Foleyja i Steven Sotloffa za čije je ubistvo odgovornost preuzela ekstremistička Islamska država, izjavio je sinoć u Washingtonu direktor FBI-a James Comey.

"Identificirali smo ga", rekao je Comey novinarima odgavarajući na pitanje o identitetu ubice koji je govorio engleski s britanskim akcentom a čije lice se ne vidi na videosnimku o ubistvu dvojice Amerikanaca otetih u Siriji.

Kako javljaju svjetske agencije, Comey je odbio da kaže koje nacionalnosti je Foleyjev i Sotloffov ubica. Islamska država je 19. augusta preuzela odgovornost za ubistvo Jamesa Foleyja, a 3. septembra za pogubljenje drugog Amerikanca, koji su ubijeni odsjecanjem glave.

"Vratio sam se, Obama, zbog tvoje arogantne spoljne politike prema Islamskoj državi", rekao je na videosnimku ubica obučen u crno s prekivrenim licem i nožem u ruci.

On je tada ubio Sotloffa i zaprijetio da će ubiti Britanca Davida Hainesa, koji je na isti način pogubljen deset dana kasnije.