Svijet
3

FBI: Clinton je vrlo neoprezno koristila e-mail

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki Savezni ured za istrage (FBI) objavio je sažetak razgovora s Hillary Clinton od 2. jula kao i ostale detalje istrage o njenom korištenju privatne elektronske pošte dok je obnašala dužnost državne sekretarke.

FBI je istraživao je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju u vrijeme dok je bila državna sekretarka (2009.-2013.) obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektronske pošte, a ne službene.

Jednogodišnja istraga pokazala je da je Clinton "iznimno neoprezno" koristila elektronsku poštu i da je najmanje 110 e-mailova sadržavalo povjerljive podatke, a ta afera cijelo vrijeme predstavlja golem uteg Clinton u utrci za Bijelu kuću, prenosi Hina.

Iz sažetka razgovora s bivšom šeficom američke diplomatije i kandidatkinjom za predsjednicu, doznaje se da je Clinton FBI-u u julu kazala da se zbog potresa mozga koji je pretrpjela 2012. ne sjeća svih "brifinga" koje je primila u vezi postupanja s osjetljivim informacijama, ali da, gledajući unatrag, žali što je koristila privatni e-mail umjesto službeni.

Potvrdila je da je privatni e-mail koristila "čisto iz praktičnih razloga" te da se ne sjeća da je iko zbog toga izrazio zabrinutost.

Njeni odgovori istražiteljima su uglavnom u skladu s javnim izjavama u vezi kontroverze oko "e-mail afere", iako republikanci tvrde da su u suprotnosti s njenim ranijim svjedočenjem pred Kongresom.

Ministrica pravosuđa Loretta Lynch odlučila je zatvoriti istragu bez podizanja optužnice protiv Clinton, a direktor FBI-a James Comey je prije toga izjavio da "Iako konačnu odluku donosi državno tužilaštvo, naše je stajalište da u ovom slučaju nema temelja za podizanje optužnice".