Svijet
0

FBI: Al-Qaida djeluje na dva kolosijeka

FENA
Visoki dužnosnik Federalnog istražnog biroa (FBI) izjavio je da su teroristički napadi Al-Qaide 11. septembra 2001. u New Yorku i Washingtonu inicirali "veoma visoki tempo terorističke aktivnosti koja se nastavlja i danas".

Pomoćnik direktora FBI-ja John Miller, kao gost programa televizije ABC, rekao je kako vjeruje da Al-Qaida djeluje na dva kolosijeka – da planira svoje aktivnosti i potiče organizacije s kojima nije povezana da napadaju ciljeve u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama Zapada.

"Al-Qaida ima dvostruki plan, što znači da svakodnevno nastavlja planirati veće, spektakularne napade, nalik na one izvršene 11. septembra, koliko god može. Istovremeno, ona vrši užasno veliku propagandu da bi pridobila sve koji smatraju da mogu djelovati na svoju ruku - da to i učine."

Miller je istaknuo osujećeni plan za izazivanje eksplozije cisterni goriva i instalacija za naftu na njujorškom Međunarodnom aerodromu John Fitzgerald Kennedy, kao najskoriji primjer zavjere koja nije povezana s Al-Qaidom, ali je inspirirana tom terorističkom mrežom.

Plan terorista je otkriven u subotu, više od godine otkako su američke vlasti počele istragu. Miller je rekao da je Al-Qaida proširila svoj uticaj, što je navelo američke vlasti da budu opreznije i posvete veću pažnju organizacijama koje bi, prije Al-Qaide, vjerovatno bile ignorirane.

"Kada posmatrate domaće ekstremiste, nadahnute putem interneta, oni mogu da iskrsnu svugdje. Prema tome, sada umjesto da se usmjerite u određenom pravcu, morate da se usredotočite u radijusu od 360 stepeni, svakog trenutka i svakog dana", kazao je.

Miller je istaknuo još jednu osujećenu zavjeru – plan da se podmetnu bombe u avione u Londonu koji je otkriven prošle godine, kao primjer "prikrivenog otiska prstiju Al-Qaidine kontrole".

On je to rekao u intervjuu koji je emitirao TV kanal C-SPAN. Miller je u tome intervjuu objasnio da vlasti SAD-a, pored toga što prate one koji kopiraju Al-Qaidu, i dalje moraju tragati za velikim operacijama same Al-Qaide.

"Sada je prošlo više od pet godina od 11. septembra tokom kojih nismo vidjeli uspješan veliki napad u organizaciji Al-Qaide. Ali to ne znači da nismo vidjeli pripreme za takve napade ili ih spriječili", dodao je.

John Miller je odbio otvoreno kazati da li u SAD-u postoje neke uspavane ćelije Al-Qaide, ali je energično nagovijestio kako Federalni istražni biro vjeruje da ih ima.

On je, kako prenosi VoA, zaključio da zvaničnici američkih službi za održavanje reda i zakona neprekidno povećavaju nadzor nad ljudima za koje smatraju da su teroristi ili špijuni.