Svijet
0

Fayyad dao ostavku i ponovno imenovan za premijera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik nove palestinske vlade Salam Fayyad dao je u petak uvečer ostavku, a u subotu je ponovno postavljen da predvodi privremeni kabinet, nakon što je u ponoć isteklo mjesec dana vanrednog stanja proglašenog sredinom juna kada je Hamas silom preuzeo nadzor nad Pojasom Gaze.

Pred predsjednikom Palestinske samouprave i vođom umjerenijeg Fataha Mahmudom Abbasom tri nova ministra su istovremeno položila zakletvu. Time je Abbas nastojao ispoštovati ustavnu odredbu na osnovu koje vanredno stanje može trajati 30 dana i konsolidirati svoju vlast na Zapadnoj obali.

Radikalni islamistički Hamas u subotu je oštro kritizirao takve poteze i vladu označio neustavnom, prenijele su agencije. Hamasovci su još prešlog mjeseca proglasili nelegalnim Abbasove odluke o raspuštanju dotadašnje vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj su oni dominirali i otpuštanje premijera Isamila Haniyeha iz Hamasa.

Abbas je tada formirao novu, vanrednu vladu, koju Hamas nije priznao. Haniyeh i dalje sebe smatra premijerom i ističe da Abbas nije dobio odobrenje parlamenta. Istovremeno poziva da se obnovi dijalog zavađenih palestinskih frakcija kako ne bi nestale nade Palestinaca u osnivanje nezavisne države.

Na osnovu zakona svakoj novoj vladi potrebno je odobrenje parlamenta. Međutim, Palestinskim zakonodavnim vijećem dominira Hamas, a zbog borbe za vlast s Fatahom ne očekuje se ubrzo njegovo zasjedanje.

Nova privremena vlada će se sastojati uglavnom od istih ministara kao i ona vanredna, jedino što će ih sada umesto 13 biti 16. Tu vladu predvodi nestranačka ličnost, svjetski poznati ekonomski stručnjak školovan u SAD-u. Članovi su uglavnom tehnokrati odani Fatahu.

Fayyad je bio ministar finansija i u dosadašnjoj vladi nacionalnog jedinstva, osnovanoj u martu kako bi se okončali krvavi međupalestinski sukobi. Analitičari sada upozoravaju da bi Abbas mogao izgubiti vlast i na Zapadnoj obali ako ne reformira svoju stranku, koja je pretrpjela veliki poraz od hamasovaca na općim izborima u januaru prošle godine.

Zvaničnici Fataha bili su optuživani za korupciju i nesposobnost da vladaju. Osim toga predstavnici stare garde, koji su živjeli u izgnanstvu do potpisivanja privremenoga mirovnog sporazuma s Izraelom 1993. godine, odbijaju ustupiti mjesto mlađim kadrovima, stasalim pod izraelskom okupacijom.

Za mjesec dana, koliko Fatah vlada Zapadnom obalom, nisu počele nikakve reforme, kažu zvaničnici te organizacije.

Arapski i strani diplomati, na koje su pozivaju svjetske agencije, tvrde da će Fatah propasti ako se brzo ne promijeni, a da će vakuum ispuniti islamisti.