Svijet
0

Fatah traži vladu nacionalnoga jedinstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fatah, stranka palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, poziva na formiranje vlade "nacionalnog jedinstva" koju prihvata međunarodna zajednica kako bi se omogućilo ponovno otvaranje prijelaznih punktova u Gazi, izjavio je u ponedjeljak u Kairu zvaničnik stranke.

Azzam al-Ahmad, predsjednik parlamentarne skupine Fataha, precizirao je novinarima da se njegova stranka pridružuje stavu međunarodne zajednice koja želi povratak Palestinske samouprave u Gazi.

Hamas, koji je nasilno istjerao Palestinsku samoupravu iz pojasa Gaze 2007., zahtijeva ukidanje izraelske blokade i otvaranje prijelaznih punktova prije pokretanja procesa pomirenja.

"Želimo vladu nacionalnog jedinstva koja će biti zadužena za nadzor obnove i otvaranja svih prijelaznih punktova kako bi se dozvolilo dopremanje neophodne opreme za obnovu", rekao je Azzam al-Ahmad novinarima.

"Treba garantirati da međunarodna zajednica neće bojkotirati buduću vladu", dodao je on, rekavši da je Fatah spreman da se sastane s Hamasom "da formira ovu vladu".

Ahmad predsjedava delegacijom Fataha, koja je došla u Kairo da razgovara s egipatskim posrednicima o trajnom primirju u Gazi i međupalestinskom pomirenju.