Svijet
51

Fascinantna Kina: Ovakve zgrade zaista postoje

Klix.ba
(Foto: Michael Wolf )
Uzbudljiv kakav jeste gradski život ima mnoge prednosti, ali i nedostatke, a jedan od njih je svakako manjak prostora između vas i vašeg komšije.

Zamislite mjesto gdje vi živite, svoj komšiluk, a onda zamislite duplo toliko kuća i zgrada, pa još toliko, mislite da pretjerujemo? Ne, svakodnevni život u nekim velikim kineskim gradovima izgleda baš tako.

Fotograf Michael Wolf se opredijelio da istražuje upravo takav način života, tačnije arhitekturu. Svoj projekat fotografisanja ovakvih zgrada je nazvao "Arhitektura gustoće". To je zapravo studija o urbanom životu u kineskim gradovima poput Hong Konga.

"Ako posjetite Šangaj ili Hong Kong, ili pak bilo koji drugi kineski veliki grad, svuda oko sebe ćete vidjeti ovu ogromnu gustoću", slikovito opisuje Wolf za New Republic.

Izbliza na ovim zgradama ćete vidjeti odjeću kako se suši na prozorima i balkonima, ali ukoliko se malo odmaknete doslovno ćete vidjeti nešto što nalikuje na košnicu neprekidni niz linija, a sve skupa prosto izgleda nevjerovatno. Međutim, Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu i samo u jedan kvart njenih velikih gradova može stati cijelokupno stanovništvo neke omanje zemlje.

Pogledajte nevjerovatne fotografije kineskih kvartova u velikim gradovima.