Svijet
0

Farmeri u EU-a će dobiti kompenzacije veće od 150 miliona eura

FENA
Veliki proizvođači voća i povrća, Španija, Italija i Francuska, zahtijevali su u utorak na kriznom sastanku u Luksemburgu naknade za svoje poljoprivrednike, ljuti zbog ogromnih gubitaka koje trpe nakon što je u Njemačkoj izbila zaraze bakterijom Escherichijom coli.

Povjerenik za poljoprivredu EU-a Dacian Ciolos na početku je skupa nudio 150 miliona eura kompenzacija, što su ministri poljoprivrede članica EU-a listom odbili, ističući da farmeri Unije trenutno gube po 417 miliona eura sedmično, prenosi Associated Press.

Ciolos je potom ponudio veće kompenzacije, čija bi visina trebala biti poznata ovih dana, a bile bi isplaćene farmerima tokom juna.

Mađarski ministar poljoprivrede Sandor Fazekas napominje da je cijena voća i povrća u EU-u pala za dvije trećine i da se ti proizvodi trenutno ne mogu plasirati u Evropi, pri čemu su uzgajivači potpuno nevini u cijeloj stvari.

Španska ministrica poljoprivrede Rosa Aguilar zatražila je da EU ugroženim farmerima isplati kompenzacije u visini 90 do 100 posto gubitaka, što je Ciolos odbacio kao nerazumno.

Evropski povjerenik za zdravlje John Dalli u utorak je na skupu opomenuo Njemačku da više ne istupa u javnosti s preuranjenim i netačnim zaključcima o izvoru zaraze jer time unosi strah u stanovništvo, a proizvođačima voća i povrća nanosi ogromne štete.