Kolumbija
0

FARC pogubio osam Indijanaca

FENA
Pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) potvrdili su u utorak da su ubili osam Indijanaca u blizini granice s Ekvadorom jer su navodno odavali obavještajne podatke kolumbijskoj vojsci.

Vojska koja već nekoliko godina vodi borbe s gerilcima opovrgnula je da su seljaci špijunirali FARC i najoštrije osudila grupu zbog ubistava, prenio je Reuters.

Nakon vijesti da su pobunjenici, koji se protiv države bore četiri decenije, u februaru ove godine ubili čak 27 ljudi, deseci pripadnika plemena Ava su pobjegli iz udaljenih domova u džunglama.

"Svih osam ljudi je priznalo da jeu dvije godine sarađivalo s vojskom. Kao rezultat vojnih operacija, njihove odgovornosti za smrt brojnih gerilaca i njihovo, nesumnjivo, aktivno učešće u sukobu, nad njima je izvršena egzekucija", navedeno je u saopćenju FARC-a postavljenom na internetskoj stranici anncol.eu.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopćila je da se tokom sukoba neprestano krše ljudska prava pripadnika plemana Ava, kojih ima oko 21.000, što tjera neke od njih da utočište potraže u susjednom Ekvadoru.

Prema podacima agencije, sukobi su doveli do toga da se na ivici istrebljenja nađe više od trećine od ukupno 87 plemena koja žive u Kolumbiji.