Svijet
0

FARC dobio milione dolara za oslobađanje Ingrid Betancourt

FENA
Ingrid Betancourt i sin Lorenzo, Foto: Reuters
Ingrid Betancourt i sin Lorenzo, Foto: Reuters
Pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) dobili su milione dolara da bi izdali svoju stvar i oslobodili taokinju Ingrid Betancourt i njenih 14 drugova, objavio je u petak švicarski radio Romande (RSR) navodeći izvor "blizak događajima".

"Ustvari, 15 talaca je kupljeno po visokoj cijeni, nakon čega je operacija započela", izvijestio je državni radio u svom dnevniku navodeći "izvor blizak događajima, pouzdan i posljednjih godina dokazan u više navrata".

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe zadužio je posljednjih godina Švicarsku, zajedno sa Španijom i Francuskom, u misiji posredovanja s FARC-om.

Oko 20 miliona dolara isplaćeno je otmičarima, javlja RSR, precizirajući da je SAD, čija su tri agenta osolobođena u srijedu, "obavio ovu transakciju".

Na pitanje AFP-a, šef vanjskopilitičke redakcije RSR-a Pierre Bavaud (Pjer Bavo) precizirao je da ova suma nije bila striktno ucjena, ali je poslužila da se "obrlate" dva čuvara talaca.

Oni su evakuirani helikopterom zajedno s Ingrid Betancourt, i trebalo bi da dobiju amnestiju i odu živjeti u inozemstvo.

Prema RSR-u, supruga jednog od ovih čuvara poslužila je za posredovanje u ovoj transakciji nakon što ju je uhapsila kolumbijska vojska.

Kolumbijski ministar odbrane Juan Manuel Santos objasnio je u srijedu da je do oslobađanje talaca došlo nakon ubacivanja jednog agenta obavještajne službe u sam vrh gerile.