Svijet
0

Falklandski otoci: Najavljeno održavanje referenduma o statusu otoka

FENA
Vlada Falklandskih otoka saopćila je u utorak da iduće godine planira održati referendum o političkoj budućnosti tog malog arhipelaga u južnom Atlantiku, u nastojanju da ospori Argentini da polaže suverenitet nad njim i da osigura svoj status britanske teritorije.

Gavin Short, predsjedavajući Falklandskog parlamenta, najavio je referendum uoči 30. godišnjice kratkog rata 1982. godine između Britanije i Argentine u kojem je poginulo više od 900 osoba, prenosi AP.

Napetosti su u porastu uoči obilježavanja godišnjice okončanja rata 14. juna, dok argentinska predsjednica Cristina Fernandez planira da insistira na argentinskom suverenitetu nad Falklandima na sastanku UN-ovog odbora o dekolonizaciji koji će se održati u četvrtak u New Yorku.

Short se nada da će referendum pomoći da građani Falklanda "pošalju snažnu poruku svijetu" o njihovoj želji da zadrže veze s Londonom.

  • Održavamo referendum ne zato što imamo sumnje ko smo i kakvu budućnost želimo, nego zato što želimo pokazati svijetu ko smo i kakvu budućnost želimo, izjavio je Short.

On je kazao kako nem nikakve sumnje da narod Falklanda "želi da ostane samoupravna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva".

Britanski premijer David Cameron izjavio je da će Velika Britanija poštovati svaku odluku koju otočani donesu na referendumu - i zatražio je od Argentine i njenih saveznika da postupe isto.

  • Britanija će poštovati i braniti njihov izbor. Mi tražimo od svih članica UN-a da ispune svoje obaveze preuzete prihvatanjem Povelje UN-a i da prihvate odluku otočana o tome kako žele da žive, izjavio je Cameron.

Argentina insistira da je Britanija ilegalno okupirala otoke koje naziva Malvinima od 1833. godine. Britanija optužuje Argentinu da ignoriše volju 3.000 stanovnika Falklandskih otoka.