Svijet
0

Facebook grupa silovatelja "Roast Busters": Napiju djevojke pa ih grupno siluju

Klix.ba
Policija Novog Zelanda istražuje bandu mladih muškaraca koji se na internetu hvale kako opijaju maloljetne djevojke i potom imaju grupni seks s njima.

Grupa "Roast Busters", kako sami sebe nazivaju, su većinom tinejdžeri koji se hvale na društvenim mrežama kako namamljuju žrtve od 13 godina.

Pripadnici ove grupe su također objavili snimke tih djevojaka na Facebooku, koji su potom uklonjeni nakon što su mediji razotkrili priču. Slučaj je povećao zabrinutost u Novom Zelandu o online zlostavljanju.

Premijer ove zemlje John Key kazao je kako je ponašanje ove grupe, koja je porijekom iz Aucklanda, 'odvratno', ali je istakao kako ih je teško krivično goniti bez dokaza. Policija istražuje ovu grupu već dvije godine uz saradnju Facebook tima.

Jedna od žrtava bila je maloljetnica koju su napili toliko da se ničega nije sjećala.

"Možete reći da sam silovana. Imala sam seks s tri muškarca u isto vrijeme", rekla je tinejdžerka za TV3.

"To je uznemirujuće i odvratno ponašanje i ovi mladi muškarci bi trebali odrasti. Vrlo je teško napredovati na ovom polju ako neko ne želi podnijeti tužbu, a to je vrlo teško za mladu žensku osobu", rekao je Key.

Dodao je kako njegova vlada radi na uvođenju zakona o online zlostavljanju, koji će omogućiti policiji da tjera internet korisnike koji pokušavaju seksualno poniziti žrtve putem interneta. Do promjene je došlo kada su shvatili da postojeća legislativa ne pruža dovoljnu zaštitu od online uznemiravanja, koje može biti učinjeno velikom brzinom i imati posljedice širih razmjera.

Aktivisti su kazali da, ukoliko su tvrdnje ove bande tačne, trebaju biti optuženi za seksulano zlostavljane maloljetnika, a ne samo online prekršaje.

"Nadamo se da će se pojaviti neko dovoljno hrabar da podnese prijavu protiv njih kako bismo to formalizirali" rekao je detektiv Bruce Scott za radio Novi Zeland.