Svijet
0

Fabius nakon sastanka u Beču: Assadu nema mjesta u budućnosti Sirije

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je kako je na sastanku o rješavanju sirijske krize u Beču ostvaren napredak u pojedinim političkim temama, ali da još uvijek postoje neslaganja s Iranom kada je u pitanju politička budućnost sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Sastanak ministara vanjskih poslova 17 zemalja koje podupiru režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i onih koji ga ne podržavaju, kao i visoke predstavnice Evropske unije (EU) Federica Mogherini, s ciljem pronalaska rješenja krize u Siriji održan je danas u Beču.

Fabius je u izjavi za medije, po okončanju osmosatnog sastanka, kazao kako Bashar Al-Assad, koji je odgovoran za krvoproliće u Siriji, treba napustiti vlast u ovoj zemlji. 

"Stotine hiljada smrtno stradalih Sirijaca, milioni raseljenih stanovnika ove zemlje su jedna velika katastrofa. Onaj koji je odgovoran za ovu katastrofu je Bashar Al-Assad", rekao je Fabius. 

Istakao je kako je u Beču održan jedan vrlo važan sastanak uz učešće zemalja koje imaju presudnu ulogu kada je u pitanju Sirija.

"U nekim temama imamo različita mišljenja, posebno kada je u pitanju budućnost Bashara Al-Assada. Mi smatramo da Assadu nema mjesta u budućnosti Sirije. Ali, pojedine zemlje, posebno Iran, misli drugačije", rekao je Fabius. Dodao je kako je ipak ostvaren napredak o pitanju uloge Ujedinjenih naroda (UN), izbora, nove vlade i novog ustava.

Fabius je naglasio kako će biti nastavljeni napori za pronalazak političkog rješenja u ovoj zemlji, te da je dogovoren novi sastanak u istom formatu u roku od dvije sedmice.

Vrijeme i mjesto narednog sastanka još uvijek nije poznato.