Svijet
1

Fabius: Ako Assad nije koristio hemijsko oružje neka dozvoli istragu

Anadolija
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da predsjednik Sirije Bashar al-Assad treba dozvoliti ekspertnom timu Ujedinjenih naroda (UN) da provedu istragu u vezi sa navodima o upotrebi hemijskog oružja na području Ghute u Siriji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Tokom posjete Ramallahu u Zapadnoj obali, Fabius je potpisao sporazum o financijskoj podršci budžetu Palestine nakon čega je održao konferenciju za medije sa premijerom Palestine Ramijem al-Hamdallahom.

Istakao je da Assadov režim mora omogućiti inspektorima UN-a da ispitaju navode o upotrebi hemijskog oružja na području Ghute u Siriji.

“Ako Assadov režim zaista nije koristio hemijsko oružje, onda neka dozvoli delegaciji UN-a da ispita posljednje događaje u Ghuti”, rekao je Fabius.

Naglasio je da njegova zemlja i dalje ima isti stav prema Assadovom režimu i prema sukobima u Siriji.

S druge strane, savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost sastali su se u Bijeloj kući kako bi razmotrili moguće opcije protiv sirijske vlade, uključujući i vojnu akciju, nakon što su preliminarne procjene pokazale da su snage sirijske vlade koristile hemijska oružja u napadu na područje u blizini Damaska.

Ministar obrane SAD-a Chuck Hagel izjavio je da su Sjedinjene Američke Države razmjestile mornaričke snage u iščekivanju odluke američkog predsjednika o mogućoj vojnoj akciji u Siriji.