Svijet
0

Fabergeovo jaje prodano za rekordnih 8,9 miliona funti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fabergeovo jaje napravljeno za bankarsku porodicu Rothschild prodano je na aukciji za 8,9 miliona funti, čime je nadmašen svjetski rekord. Jaje za Rotschilde napravljeno 1902. samo je jedno od 12 poznatih proizvedenih po standardima koje je zahtijevala ruska carska porodica, javio je BBC.

Zlatnoružičasto jaje ima sat na površini i dijamantima pokrivenog pjetlića koji okreće glavu i maše krilima na udar svakog sata, javio je BBC. Privatni ruski kolekcionar umjetnina kupio je sat u londonskom Christie'su. On je bio u aukcijskoj sobi, ali nije bio odmah primijećen.

Jaje koje nikada kasnije nijhe viđeno u javnosti samo je opisano u privatnim porodičnim knjigama. Stvoreno od Petera Carla Fabergea, ono je bilo poklon za Germaine Halphen zbog njenih zaruka s baronom de Rothschildom u 1905.

Anthony Philips, međunarodni direktor srebrenine i ruskih radova u Christe'su, izjavio je kako Rothschildovo Fabergeovo jaje "nosi sve karakteristike koje definiraju istinsko remek-djelo". Cijena je uključila i kupčevu premiju.

Raniji rekord uspostavilo je Fabergeovo Zimsko jaje prodano 2002. za više od 6,6 miliona funti.

Prodaja je također nadmašila dva druga rekorda: za najskuplji komad aparata za mjerenje vremena i za najskuplji ruski predmet.