Tanker Valdez
0

Exxon Mobil mora platiti još 500 miliona dolara odštete

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američkoj naftnoj korporaciji Exxon Mobil Corp. žalbeni sud u San Franciscu u ponedjeljak je odredio plaćanje oko 500 miliona dolara kamata na kaznene odštete za naftnu mrlju nastalu potonućem tankera Exxon Valdez ispred obala Aljaske 1989. godine.

Odluka saveznog suda gotovo će udvostručiti odštete domorodačkom stanovništvu Aljaske, ribarima, poduzetnicima i drugima kojima je nanesena šteta naftnom mrljom što je zagadila gotovo 2000 km obale.

Prosječna isplata odštete za oko 33.000 tužitelja do sada je iznosila oko 15.000 dolara.

U junu 2008., Vrhovni sud SAD-a utvrdio je kaznene odštete u ukupnom iznosu od 507,5 miliona dolara, no viši sud je kasnije otklonio odluku o tome treba li Exxon Mobil platiti kamate na dosuđene odštete, prepustivši to žalbenom sudu.

Sud u San Franciscu u ponedjeljak je utvrdio da pored 507,5 miliona dolara, Exxon Mobil duguje oštećenima i godišnju kamatu od 5,9 posto od 1996. godine.

Sud je također utvrdio da ta najveća svjetska naftna kompanija, sa sjedištem u Irvingu, Teksas, mora platiti i oko 70 miliona dolara sudskih troškova.

Odluka je uslijedila nakon prošlogodišnjeg rješenja Vrhovnog suda SAD kojim su kaznene odštete komercijalnim ribarima i drugim tužiteljima s Aljaske ograničene na desetinu od pet milijarda dolara, koje je prvobitno dosudila porota u septembru 1996.

Exxon Mobile je do sada isplatio tužiteljima oko 383,4 milijuna dolara, rekao je glasnogovornik korporacije, odbivši komentirati posljednju sudsku odluku.