Svijet
0

Evropski sud: Rusija mora isplatiti odštetu Čečenima

FENA
Evropski sud za ljudska prava naredio je ruskoj vladi da isplati odštetu od 196.000 dolara članovima porodica 11 čečenskih civila koje su ubili ruski vojnici u 2000. godini.

Sud je u svojoj presudi sugerirao da je neprivođenjem počinilaca pravdi rusko tužilaštvo prešutno priznalo masakr u Novje Aldi, gdje su snage sigurnosti divljale kroz grad paleći kuće i ubivši najmanje 50 civila.

"Zapanjujuća neefikasnost tužilačkih vlasti u ovom slučaju samo se može okvalifikovati kao prešutno pristajanje na događaje", navodi sud u odluci, javio je AP.

Moskva je negirala da su njene snage krive za zločine u južnoj muslimanskoj republici Čečeniji, gdje je vodila dva rata za ponovnu uspostavu ruske kontrole nakon raspada Sovjetskog saveza u 1991.

Rodbina čečenskih žrtava, međutim, nedavno je zatražila reparacije od Suda za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu - i dobila ih je.

Rusija je saopćila prošle sedmice kako namjerava ograničiti bujicu žalbi upućenih sudu omogućujući svojim građanima da podnose prijave za kršenja ljudskih prava ruskim sudovima - što do sada nisu mogli činiti.

Čečeni su se usprotivili tom potezu, tvrdeći kako vlada želi da ih liši jedine nade u pravdu.

Sud je izdao više od 10 presuda protiv Rusije u proteklih nekoliko mjeseci u slučajevima koji se tiču čečenskih ratova. Oko 200 njih još je na čekanju.