Svijet
0

Evropski sud podržao odluke visokog predstavnika o smjenjivanju zvaničnika iz RS-a 2004.

FENA
Evropski sud za ljudska prava, čije je sjedište u Strasbourgu, odbacio je kao nedopuštene aplikacije grupe bivših zvaničnika iz Republike Srpske smijenjenih po odlukama visokog predstavnika od 29. juna do 16. decembra 2004. godine.

Ovaj najviši evropski sud je na sjednici 16. oktobra jednoglasno odlučio da proglasi nedopuštenim aplikacije u slučaju Dušan Berić i drugi protiv protiv Bosne i Hercegovine, podnesenih između 21. septembra 2004. i 4. juna 2005.

Evropski sud za ljudska prava je ocijenio da je visoki predstavnik izvršavao zakonski dodijeljene ovlasti i time se sporna mjera, u principu, "pripisuje" Ujedinjenim narodima u okviru značenja nacrta člana 3. Nacrta sporazuma o odgovornosti međunarodnih organizacija.

Suprotno tome, aplikanti su smatrali da Ujedinjeni narodi ne provode “efektivnu kontrolu“ postupaka visokog predstavnika u okviru tumačenja člana 3. Nacrta sporazuma o odgovornosti međunarodnih organizacija i da se, shodno tome, takvo postupanje ne može pripisati Ujedinjenim narodima. Kako bi dali potporu svojim tvrdnjama, aplikanti su objasnili da „bonske ovlasti“ prevazilaze ovlasti visokog predstavnika koje su predviđene u Mirovnom sporazumu i Rezoluciji 1031 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Suprotno onom što su aplikanti sugerirali, kaže se u obrazloženju presude, odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (ili bilo kojeg organa zemlje domaćina) koja pokušava da uvede mehanizam preispitivanja koji se odnosi na akte koje donosi visoki predstavnik, ne mogu izmijeniti pravnu prirodu ovih akata, ukoliko visoki predstavnik ne pristane na takve izmjene, kao što je i učinio u pogledu zakonskih akata koje je on nametnuo.

Sud napominje da su sporne odluke u predmetnim slučajevima odmah stupale na snagu. Pored toga, suprotno zakonskim aktima koje je nametnuo visoki predstavnik, pojedinačne mjere koje su predmet prigovora ne zahtijevaju bilo kakve dodatne proceduralne korake koje bi domaći organi morali poduzeti.

Aplikanti su bili Dušan Berić, Pantelija Ćurguz, Božidar Vučurević, Dragomir Ljubojević, Radomir Lukić, Milenko Stanić, Rodoljub Đukanović, Savo Čeliković, Milan Bogićević, Savo Krunić, Zvonko Bajagić, Mirko Delić, Duško Kornjača, Vojislav Gligić, Dragan Dobrilović, Momir Tošić, Mihajlo Mijanović, Dragutin Đurašinović, Slobodan Šaraba, Milan Tupajić, Milan Ninković, Miloš Lazović, Aleksandar Savić, Miloš Tomović, Nade Radović i Čedomir Popović, a pred Sudom su ih zastupali profesori prava na Univerzitetu u Beogradu Kosta Čavoški i Milan Paunović.

U međuvremenu je 4. novembra 2005. visoki predstavnik ukinuo zabranu nametnutu aplikantima Beriću, Bogićeviću, Gligiću, Dobriloviću, Šarabi i Tomoviću, nakon njihovog davanja zakletve da će poštivati Ustav Bosne i Hercegovine. Ovih šest aplikanata nije automatski vraćeno na funkcije s kojih su bili ranije smijenjeni i nisu imali prava na bilo kakvu odštetu.