Svijet
0

Evropski sud ispituje masakr Poljaka u Katinskoj šumi

FENA
Evropski sud za ljudska prava prihvatio je danas tužbu koju su protiv Rusije podnijele porodice žrtava masakra u Katinskoj šumi i saopćio da će preispitati optužbe da ruske vlasti nisu provele adekvatnu istragu smrti oficira.

Porodice 12 od skoro 22.000 poljskih oficira koji su ubijeni na zapadu Rusije u vrijeme Staljinovog režima, 1940. godine, prije dvije godine su podnijeli tužbu pred sudom u Strazburu, podsjetio je Frans pres.

U saopćenju suda navedeno je da će optužbe protiv Rusije biti ispitane i da su među 12 ubijenih Poljaka, koji su pomenuti u tužbi, bili policajci i vojni oficiri, jedan vojni doktor i odjeljenski starješina osnovne škole.

"Odvedeni su u sovjetske logore i onda ubijeni/navodno ubijeni bez suđenja, pored još više od 21.000 drugih ljudi, u aprilu i maju 1940. godine", u Katinu i Tveru (Rusija) i Harkovu, koji se sada nalazi u Ukrajini.

Sud je prihvatio tužbu porodica žrtava u kojoj je navedeno da ruske vlasti nisu uspjele da "provedu adekvatnu i efektivnu krivičnu istragu okolnosti koje su dovele do i koje se tiču smrti njihovih rođaka".

Sud u Strazburu, čije su presude obavezujuće, također je poručio da će saslušati žalbe na način na koji su ruske vlasti reagovale na njihove zahtjeve, što je protivno, kako tvrde oštećeni, Konvenciji Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima.

Istraga smrti ubijenih Poljaka počela je 1990. godine, ali je prekidana, jer tijela žrtava nisu bila identifikovana, iako su se one nalazile na listi zatvorenika nekadašnjih sovjetskih logora.

Odluka ruskih vojnih tužilaca da obustave istragu ubistava 2004. godine dovela je do ogorčenja Poljaka, a tužioci tada nisu okarakterisali masakr ni kao ratni zločin ni kao zločin protiv čovječnosti.

Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev u aprilu je nazvao ubistva na hiljade poljskih ofocira "zločinom" za koji nekadašnje sovjetsko rukovodstvo nosi isključivu odgovornost.