Zbog netačnih zaključaka o E.coli
0

Evropski povjerenik za zdravlje opomenuo Njemačku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski povjerenik za zdavlje John Dalli u utorak je opomenuo Njemačku zbog preranih i netačnih zaključaka koje je donijela o izvoru kontaminirane hrane što je izazvalo strah u cijeloj Evropi i nanijelo veliku štetu poljoprivrednom izvozu.

On je, u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, rekao da se takve informacije moraju utemeljiti na naučnim ispitivanjima i biti sigurne prije nego što dospiju u javnost.

Tokom proteklih dana Njemačka je najprije, kao izvor zaraze opasnim bakterijama ešerihije koli (EHEC), koje su odnijele brojne živote u toj zemlji, okrivila krastavce iz Španije, pa zatim lokalne klice, i ponovo se vratila na oba izvora.

Ministri poljoprivrede su dogovorili sazivanje hitnog sastanka u Luxembourgu, u utorak poslije podne, na kojem će razmotriti zahtjev poljoprivrednika da im se nadoknade gubici izazvani epidemijom EHEC u Evropi, koja je odnijela 22 života i od koje je oboljelo preko 2.330 osoba.

U međuvremenu, šef sanitarne službe u Rusiji Genadij Oniščenko je agenciji Interfax rekao da je u utorak došlo do napretka ka ublažavanju zabrane uvoza koji je Rusija uvela na uvoz svježeg povrća iz EU-a.

Oniščenko je kazao da su evropski zvaničnici obećali da će uzeti uzorke. U Holandiji se krastavci, koji su se pokvarili, zbog izbijanja epidemije EHEC, daju slonovima u zoološkom vrtu.

Jedan poljoprivrednik na holandsko-njemačkoj granici je proteklog vikenda zoološkom vrtu u Emenu predao tonu krastavaca, prenosi list Dagblad van het Noorden.