Svijet
0

Evropski poslanici uhapšeni u turskom dijelu Kipra

SRNA
Četiri poslanika Evropskog parlamenta i dva pravoslavna sveštenika su među 11 ljudi uhapšenih u turskom sjevernom dijelu Kipra, rekli su zvaničnici.

Delegacija od 11 osoba uhapšena je dok je pokušavla da utvrdi stanje pravoslavnih crkava u mjestu Varoši.

"Prema informacijama koje smo dobili, turske snage uhapsile su evropske poslanike pošto su ušli u Varošu, zabranjenu vojnu zonu u dijelu ostrva okupiranom 1974. godine", rekao je jedan zvaničnik UN.

Delegacija od 11 članova, među kojima su i dva sveštenika, trebalo bi da bude izvedena pred sudiju, rekao je kiparski poslanik Joanis Kasulis.

Kasulis je rekao da će Brisel pokušati da zatraži od lidera turskog dijela Kipra Derviša Eroglua da delegacija bude odmah oslobođena. 

Delegacija u kojoj su bili i poslanici je, prema navodima kiparskog radija, trebalo da utvrdi u kakvom su stanju pravoslavne crkve na okupiranom dijelu ostrva koje su, kako se tvrdi, uništene. 

Policija je konfiskovala pasoše članova delegacije, u kojoj je između ostalih i Jaroslav Valensa, sin dobitnika Nobelove nagrade za mir Leha Valense. 
Kiparska novinska agencija CNA javila je da su "turske okupacione snage uhapsile članove delegacije jutros oko 10.00 časova u dvorištu crkve Agija Zoni, koja se nalazi unutar zabranjene vojne zone Famagusta, koja pod turskom okuapcijom".

Vladin portparol Stefanos Stefanou rekao je da ova "ilegalna akcija, koja pokazuje šta je okupacija, i da potkopava i uništava napore ka postizanju trajnog rješenja za Kipar". 

On je dodao da vlada preduzima sve mjere za oslobaćanje uhapšenih.

Kipar je podijeljen od turske invazije 1974. godine kada je Ankara okupirala sjeverni dio ostrva kao odgovor na pokušaj pripajanja ostrva Grčkoj.

CNA je javila da su među uhapšenima poslanici Kipra Eleni Teoharus, Poljske Jaroslav Valesa i Artur Zasada i Bugarske Marija Nedelčeva, kao i predstavnik Kiparske crkve u Briselu, episkop Neapoljski Porfirije, stručnjak za kulturno naslijeđe sjevera.

Prema navodima Kiparske pravoslavne crkve, više od 500 crkava na sjeveru Kipra je opljačkano, ikone su prodate na crnom tržištu, a arheološka nalazišta i kulturna baština je zapuštena.
U toku su pregovori pod pokroviteljstvom UN za ponovno ujedinjenje međunarodno priznatog grčkog južnog dijela ostrva i turskog sjevernog, koga priznajue samo Turska.