Svijet
0

Evropski pokret u BiH čestitao Irskoj uspjeh na refrendumu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini čestitao je ambasadoru Irske za BiH, čije je sjedište u Ljubljani, Patricku McCabeu na pozitivnom rezultatu referenduma u Irskoj, čime je otvoren put ratifikaciji Lisabonskog sporazuma od strane ove zemlje, saopćeno je iz Pokreta.

Historijsko irsko "da" je izuzetno važan korak ka razvoju i jačanju same evropske ideje i funkcionalnosti Evropske unije, a irski narod, građani i birači su još jednom pokazali i dokazali građansku i ljudsku odgovornost, svoju evropsku opredijeljenost i pripadnost, te odblokirali i omogućili nastavak nadogradnje svima nam jedine i naše Evrope.

Irsko "da" ima posebnu snagu i značaj u BiH, Balkanu i svima onima koji se nadaju jednog dana članstvu u EU, jer tek nakon ratificiranja Lisabonskog sporazuma od strane svih članica Evropske unije, nama se otvaraju vrata i proces mogućnosti priključenja EU, pa je tim više i zahvalnost Irskoj i biračima mnogo veća.

  • Nakon rezultata referenduma u Vašoj zemlji, očekujemo i nadamo se skoroj i definitivnoj ratifikaciji Lisabonskog sporazuma od strane Poljske (predsjednik Lech Kaczynski je je to već najavio) i Češke (Predsjednik Vaclav Klaus je nedavno izjavio da u slučaju irskog i poljskog ratificiranja, njegova zemlja neće blokirati konačnu ratifikaciju dokumenta). Na kraju, zahvaljujemo Vam se za partnerstvo i podršku Irske na putu BiH ka članstvu u euroatlantskim institucijama, kao i na prijateljskoj podršci Evropskom pokretu u BiH, kaže se u saopćenju.