Svijet
0

Evropski parlamentarci zagađuju okolinu

FENA
Samo svojim putovanjima na relaciji Bruxelles - Strasbourg evropski parlamentarci godišnje doprinose zagađenju zraka sa emitiranih 20.268 tona ugljičnog dioksida (CO2), ističe se u izvještaju koji je u srijedu objavljen u Strasbourgu.

Ova količina škodljivog gasa, za koji naučnici tvrde da u najvećoj mjeri doprinosi stvaranju učinka staklenika i globalnom zagrijavanju, jednaka je zagađenju koje proizvedi 13.000 transatlantskih letova u oba pravca, a daleko veća od količine CO2 koju emitiraju neke male otočne zemlje, naglašavaju predstavnici partije Zelenih koja je naručila ovo istraživanje.

U izvještaju Zelenih, u kome se analizira uticaj ovih emisija na klimu, ističe se da bi se postojanjem samo jednoga, umjesto dva sjedišta Evropskog parlamenta postigla značajna ušteda energije.

U izvještaju se navodi da, pored toga što porezne obveznike koštaju više od 200 miliona eura godišnje, putovanja evropskih poslanika na relaciji Bruxelles - Strasbourg narušavaju kredibilitet EU-a u borbi protiv globalnih klimatskih promjena.

"Da li uopće imamo pravo od drugih tražiti da smanje svoje emisije štetnih gasova kada nismo u stanju prvo dovesti ured vlastitu kuću" - zapitala se Carolyne Lucas, britanska predstavnica partije Zelenih.

Nekoliko hiljada poslanika, pomoćnika, prevodilaca, lobista i novinara svakog mjeseca putuje avionom, vozom ili autima iz Bruxellesa u Strasbourg gdje se održavaju plenarne sjednice.

U skladu sa sporazumom EU-a iz 1992. godine, parlament mora održati najmanje 12 četverodnevnih plenarnih sjednica godišnje u Strasbourgu, a Francuskoj je jako stalo da se ta zasjedanja i dalje održavaju na njenoj teritoriji.

Evropska unija, koja danas okuplja 27 zemalja, uvrstila je borbu protiv klimatskih promjena među svoje glavne zadatke, prenijele su agencije.

U martu su se lideri zemalja članica EU-a dogovorili da do 2020. smanje emisije štetnih gasova za najmanje 20 posto u odnosu na 1990.