Zbog brojnih nepravilnosti
0

Evropski parlament zatražio nove izbore u Rusiji

FENA
Evropski parlament je zatražio organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora u Rusiji, radi brojnih nepravilnosti utvrđenih tokom parlamentarnih izbora 4. decembra.

U neobavezujućoj rezoluciji Evroparlament "zahtijeva organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora nakon registriranja svih opozicionih stranaka".

Odvijanje izbora pokazalo je da Rusija ne poštuje izborne norme OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju), primjećuju parlamentarci, koji ukazuju na nepravilnosti i hapšenja opozicionih aktivista koji su pokušali protestovati na dan izbora i danima nakon njih.

Parlament traži od ruskih vlasti da temeljito analiziraju sve izborne malverzacije radi sankcioniranja odgovornih.

Rezolucija naglašava da bi Moskva trebala revidirati izborne zakone kako bi jamčila da će predsjednički izbori 2012. godine biti slobodni i demokratski te jamčiti jednake izglede svim opozicionim kandidatima.

Ministrica vanjskih poslova EU Catherine Ashton izjavila je pred Parlamentom da evropski čelnici namjeravaju iskoristiti susret s predsjednikom Dmitrijem Medvedovim kako bi mu izrazili zabrinutost zbog problema zabilježenih tokom izbora, prenosi Hina.