Svijet
0

Evropski parlament usvojio rezoluciju u Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju o Kosovu u kojoj se navodi da "prijelazni aranžmani dogovoreni između UN-a i Vlade Srbije moraju biti ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja na terenu, jednom kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost".

EP je u rezoluciji također pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Parlament je na zasjedanju u Strasbourgu usvojio rezoluciju koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk sa 424 glasa za i 133 protiv.

U rezoluciji se pozdravlja "uspješno razmještanje Euleksa širom Kosova, uključujući i sjeverno od rijeke Ibar" i ponavlja se odbacivanje mogućnosti podjele Kosova.

U njoj se poziva međunarodna zajednica da "u potpunosti podrži Euleks" i da "olakša preuzimanje širom Kosova svih nadležnosti UNMIK-a iz oblasti carina, policije i pravosuđa".

Rezolucija "pozdravlja pristanak Vlade Srbije na razmještanje Euleksa i njenu spremnost da sarađuje s njom" i ohrabruje Srbiju da "nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU".

EP je, prije glasanja, usvojio amandman na nacrt rezolucije u kojem se "članice EU koje nisu priznale Kosova ohrabruju da to učine".

Od 27 članica EU, nezavisnost Kosova nisu priznale Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

U izjavi Tanjugu po okončanju glasanja, Lagendajk je izrazio zadovoljstvo usvajanjem rezolucije i amandmana.

"To je moralni i politički poziv svim članicama EU da priznaju nezavisnost Kosova. On dokazuje da većina u Evropskom parlamentu želi da preostale članice EU priznaju Kosovo", rekao je Lagendajk.

On je napomenuo da je jasno da te zemlje imaju svoje procedure vezane za proces priznavanja i da, stoga, ne očekuje da će poziv EP odmah uticati na njihove stavove.