Svijet
0

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Balkanu

FENA
Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o Strategiji proširivanja Evropske unije u kojoj se Vijeću ministara EU preporučuje da primjeni Prijelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Rezolucija, koja je usvojena u četvrtak obuhvata zemlje zapadnog Balkana, Island i Tursku.

U vezi sa Srbijom u Rezoluciji se "sa zadovoljstvom primjećuje napredak koji je Srbija načinila, a posebno u jednostranoj primjeni Prijelaznog sporazuma".

Takva jednostrana implementacija, izvedena u uslovima finansijske krize, pokazuje posvećenost zemlje da nastavi na putu ka članstvu u Uniji" i stoga EP "poziva Vijeće da bez odlaganja odluči o ratifikaciji Prijelaznog sporazuma".

Takođe se podvlači da puna saradnja s Haškim sudom predstavlja suštinski uslov za napredak zemalja regiona ka članstvu u EU, javio je BBC.

Uz to, državama zapadnog Balkana upućen je poziv da riješe međusobne sporove kako ti sukobi ne bi bili prepreke za uključivanje u EU.

Strategiju proširivanja EU je sačinila Evropska komisija dok je samu rezoluciju pripremio Vanjksopolitički odbor Evropskog parlamenta.

U Rezoluciji je izraženo zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o policijskoj saradnji između vlasti u Beogradu i misije EULEX na Kosovu, uz stav da je potreba tješnja zajednička akcija posebno na sjeveru Kosova.

U tekstu rezolucije takođe se izražava nada da će prije kraja godine biti okončan proces decentralizacije na Kosovu kako bi se, navodi se u tekstu, zadovoljili zahtjevi iz Ahtisarijevog plana.

Isto tako iznosi se zaključak da puno operativno djelovanje EULEX-a treba da omogući djelovanje pravne države, javnog reda i sigurnosti na cijelom Kosovu. BBC-jeva saradnica koja prati rad EP-a u Strasbourgu, Nataša Jokić ističe da se u usvojenoj Rezoluciji prvi put govori o Kosovu bez povezivanja statusa ove teritorije s Rezolucijom UN-a 1244 iz 1999. godine.

U Rezoluciji se kaže da je EP zadovoljan što je Evropska komisija (EK) najavila srednjeročno trgovinske ugovore i ukidanje viza za Kosovo, kao i da Srbija treba da se ponaša konstruktivno u odnosu na Kosovo, i preporučuje se Evropskoj komisiji da što prije otpočne dijalog o ukidanju viza "s vlastima Kosova".

U Rezoluciji EP-a ističe se da puna saradnja s Haškim sudom predstavlja suštinski uslov za napredak zemalja regiona ka članstvu u Uniji - a države zapadnog Balkana se pozivaju da riješe međusobne sporove, kako ti sukobi ne bi bili prepreke za uključivanje u redove EU.