Svijet
0

Evropski parlament usvaja uredbu o građanskoj incijativii

FENA
Evropski parlament trebao bi u srijedu usvojiti uredbu o evropskoj građanskoj inicijativi, čime će utrti put da ona postane zakon početkom slijedeće godine i stupi na snagu od 2012.

Ta će inicijativa prvi puta omogućiti građanima EU-a da izravno sugeriraju nove evropske zakone. Uvest će novi oblik demokratije u EU-u, te potpomoći prekograničnim raspravama i posljedično doprinijeti razvoju pravog evropskog javnog prostora.

Ta inovacija, uvedena Lisabonskim ugovorom, omogućava da najmanje milion građana iz najmanje četvrtine država članica zatraži od Evropske komisije da predstavi zakonodavne prijedloge u onim područjima u kojima za to ima ovlasti.

Organizator građanske incijative je građanski odbor koji čini najmanje sedam građana iz najmanje sedam različitih država članica. Odbor ima godinu dana da skupi potpise, a Komisija potom tri mjeseca da razmotri inicijativu i odluči kako djelovati.

Jedna takva peticija već je ove sedmice uručena Evropskoj komisiji, s milion potpisa građana koji traže da se zamrznu nove dozvole za GMO, ali po novinskim agencijama s njenim uručivanjem EK-u bilo je problema.

Umjesto predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, kojem je peticija upućena, primio ju je povjerenik za zdravstvo John Dalli koji je rekao da "peticija još nije valjana, jer građanska inicijativa još nije stupila na snagu".

"Evropski parlament, Komisija i Vijeće trebaju se još složiti" o procedurama provedbe takve inicijative, dodao je Dalli.