Svijet
0

Evropski parlament traži milost za Aziza

SRNA
Tariq Aziz (Foto: AFP)
Tariq Aziz (Foto: AFP)
Evropski parlament apelovao je danas da Irak ukine smrtnu kaznu Tariqu Azizu, bivšem ministru iz ere Saddama Husseina, uz upozorenje da njegovo pogubljenje na bi popravilo klimu nasilja u toj zemlji.

Parlament je usvojio rezoluciju u kojoj ponovo izražava protivljenje smrtnoj kazni u svim situacijama, uključujući ratne zločine i genocid, ocjenjujući tu kaznu kao "okrutnu, nehumanu i ponižavajuću".

    	Evropski parlament napominje da je Iraku, prije svega, potrebno pomirenje, te da izvršavanje smrtne kazne nad Azizom (74) tome ne bi doprinijelo.

   U rezoluciji se naglašava da osobe koje su kršile ljudska prava, uključujući bivše političare, moraju da odgovaraju pred sudom u zakonskim okvirima.

    	Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je prošle sedmice da neće potpisati naređenje o pogubljenju Aziza, koji je služio kao potpredsjednik Vlade u vrijeme vladavine Saddama Husseina.

   Evropski parlament upozorava da u iračkom Ustavu postoje "mehanizmi za izvršenje pogubljenja po odluci parlamenta".

   	Aziz je 26. oktobra osuđen na smrt zbog akcija protiv šiitskih vjerskih stranaka tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, kao i zbog operacija protiv iračkih Kurda.