Svijet
0

Evropski parlament prihvatio reformu šengenskih pravila

FENA
Zastupnici Evropskog parlamenta izglasali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strazurgu reformu šegenskih propisa, koja će, među ostalim, omogućiti nenajavljene inspekcije kako bi se provjerilo da li nacionalne vlasti vrše nelegalne granične kontrole unutar šengenskog prostora.

Zastupnici su prihvatili kompromisnu reformu koja uključuje dvije uredbe. Prvom uredbom uvodi se evropski mehanizam za procjenu u kritičnim situacijama, a druga uredba se odnosi na pravila koja reguliraju privremeno uvođenje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora.

Nakon glasovanja u Evropskom parlamentu preostalo je da reformu Schengena formalno prihvati i Vijeće EU-a, što će se dogoditi na jesen.

Nova pravila omogućuju nenajavljene inspekcijske posjete kako bi se provjerilo da li neke zemlje članice nelegalno uvode kontrole na granicama unutar šengskih zemalja. Kada inspekcija namjerava posjetiti vanjske granice shcengenskog prostora onda mora obavijestiti zemlju članicu koja nadzire tu granicu 24 sata unaprijed.

Zemlje članice i do sada su mogle uvesti privremenu kontrolu granica unutar Schengena u slučajevima kada prijeti ozbiljna opasnost za javni red ili unutarnju sigurnost. I nova uredba predviđa da uvođenje privremenih graničnih kontrola ostaje samo u iznimnim situacijama kao krajnja mjera.

U slučaju ozbiljne prijetnje za javni red i sigurnost, kontrole će se moći uvesti na 30 dana s mogućnošću produljenja do najviše šest mjeseci. U slučaju kada neki nepredviljiv događaj traži hitno djelovanje, poput teroristočkog napada, zemlja članica može jednostrano uvesti kontrolu u trajanju do 10 dana. Svaka produljenje tih rokova mora se nadzirati na nivou EU.

Zemlje članice, koje su kandidati za ulazak u šengenski prostor, među kojima je i Hrvatska, te one koje su već članice Schengena bit će procjenjivane na temelju istih kriterija, prenosi agencija Hina.