Svijet
0

Evropski parlament pozvao Azerbejdžan na poštivanje ljudskih prava

FENA
Evropski parlament je u četvrtak pozvao Azerbejdžan da poštuje ljudska prava, a posebno slobodu izražavanja i okupljanja, nakon što je uhapšeno nekoliko desetaka osoba na demonstracijama organiziranim na margini Eurosonga.

U toj bivšoj sovjetskoj republici održava se 57. Eurosong, a finale takmičenja za pjesmu Evrope održava se u subotu.

Pristalice opozicije su učestale s demonstracijama kako bi privukle pažnju na kršenja ljudskih prava u zemlji. Tokom demonstracija je bilo mnogobrojnih hapšenja, a u četvrtak je uhapšeno 35 osoba, izjavila je jedna glasnogovornica opozicije.

Podsjetivši da je Azerbejdžan član Vijeća Evrope i potpisnik Evropske konvencije o ljudskim pravima, evropski poslanici "su pozvali vlasti u Azerbejdžanu da odmah prekinu sve akcije kojim je cilj gušenje slobode izražavanja i okupljanja".

Oni osuđuju nasilje i pritisak koji se vrši nad novinarima i traže "od vlasti da odmah oslobode iz zatvora ili pritvora osobe zatvorene iz političkih razloga".

Parlament je apelirao da odmah budu oslobođeni šest novinara, nekoliko aktivista i advokata koji su uhapšeni u aprilu 2011. godine iz različitih političkih razloga, a u vezi s miroljubivim protestima.