Svijet
1

Evropski Parlament donio odluku o saslušanju Snowdena

Anadolija
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Komitet za civilne slobode Evropskog Parlamenta, koji istražuje tajni program za prisluškivanje Sjedinjenih Američkih Država, donio je odluku o saslušanju bivšeg uposlenika Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) Edwarda Snowdena.

Sa samo dva glasa protiv, 36 članova Komiteta podržalo je odluku, a glasanju je video linkom prisustvovao i Snowden, koji je i razotkrio cijeli skandal i trenutno se nalazi u Rusiji. Ukoliko Snowden prihvati, očekuje se da EP održi otvorenu sjednicu sa svim članovima prisutnim u februaru.

Washington je Snowdena optužio za izdaju države, jer je objavio dokumente o prisluškivanju telefona i internet špijuniranju zemalja poput Velike Britanije, Australije, Kanade i drugih. Snowdenova objava dokumenata pokazala je i da SAD prisluškuje telefon njemačke kancelarke Angele Merkel, što je izazvalo određenu napetost, a nakon čega su pojedine evropske zemlje zatražile od Washingtona novi obavještajni ugovor.

Američka vlada je tvrdila da tajni program za prisluškivanje služi u svrhu borbe protiv terorizma, ali Evropljani u to nisu povjerovali. U izvještaju Komiteta EP-a navodi se da, nakon saslušanja eksperata i istraživanja, postoji sumnja da SAD koriste program za prisluškivanje u svrhu "ekonomske i industrijske špijunaže i političkog profiliranja".