Svijet
5

Evropski parlament: Albanija zaslužuje kandidatski status

FENA
Aktivisti na trgu u Tirani (Foto: AFP)
Aktivisti na trgu u Tirani (Foto: AFP)
Evropski parlament izglasao je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pravno neobavezujuću rezoluciju kojom poziva zemlje članice da Albaniji dodijele kandidatski status.

Rezolucija o napretku je sastavljena na temelju izvještaja koji je pripremio hrvatski zastupnik Nikola Vuljanić, koji je izvještač Evropskog parlamenta za Albaniju.

"Mi šaljemo jednoglasnu poruku Vijeću da Albanija zaslužuje kandidatski status. Ona je napredovala u reformama, posebno u zakonodavnim reformama i dostigla novi stepen političke zrelosti kada je mirno i uredno provedena smjena vlasti nakon parlamentarnih izbora u junu", rekao je Vuljanić nakon glasanja.

Vuljanić je izrazio uvjerenje da albanski narod i političke snage u zemlji mogu svladati preostale prepreke i poboljšati politički dijalog ako za to imaju podršku EU-a.

Po rezoluciji, glavni izazov ostaje široko rasprostranjena korupcija i nekažnjivost zločina. Stoga se od Albanije traži da donese mjere koje će ojačati neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, oružjem i drogama.

Komisija je u svom izvještaju o napretku, objavljenom u oktobru, zaključila da bi Albanija trebala dobiti kandidatski status pod uvjetom da dovrši ključne reforme u području pravosuđa i javne uprave i da usaglasi novi parlamentarni poslovnik.

Sljedeće sedmice na dnevnom redu Vijeća za opće poslove je i pitanja proširenja. Vijeće o pitanjima proširenja može donijeti odluke samo ako postoji saglasnost svih zemalja članica.