Svijet
0

Evropski komesar za proširenje kritikuje Francusku zbog Turske

FENA
Olli Rehn
Olli Rehn
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn, u intervjuu za njemačke medije, kritikovao je stav Francuske u pregovorima o priključenju Turske Evropskoj uniji.

"Onaj ko pokreće novu debatu trebao bi razmišljati o svim mogućim posljedicama koje ona može izazvati", upozorio je Rehn u intervjuu za njemački dnevni list Financial Times Deutschland. On je aludirao na namjeru francuskog predsjednika Sarkozyja da organizira veliku raspravu o granicama i proširenju Unije na evropskom samitu u decembru, koji će organizirti Portugal.

Dosad je Portugal odbijao da organizira evropski samit u decembru o toj temi.

"Proces priključenja je sidro demokratije", rekao je Rehn.

"Ako jedna zemlja članica ili grupa želi dovesti u pitanje zacrtani put, onda ona mora snositi odgovornost za posljedice", rekao je on, ocjenjujući da Evropska unija treba da nastavi pregovore o priključenju Turske. "Ako ne, ona gubi kredibilitet međunarodnog partnera", naglasio je on.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u nekoliko navrata da se protivi priključenju Turske u EU, preferirajući privilegirano partnerstvo između Unije i Turske.

Evropska unija otvorila je krajem juna dva od tri nova poglavlja predviđena za pregovore o priključenju Turske evropskom bloku kako bi se izbjegao francuski veto.