Svijet
0

Evropski dužnosnici zadovoljni postignutim sporazumom

FENA
Britanski premijer Tony Blair pozdravio je sporazum o budžetu Evropske unije 2007.-2013., usvojen u subotu na samitu u Bruxellesu.

"To je sporazum koji će omogućiti Evropi da krene dalje", izjavio je Blair na završnoj konferenciji za štampu, nakon samita, naglasivši da je on "bitan" za finansiranje proširenja deset novih država članica EU-a.

"Volio bih ga vidjeti kao investiciju koja će nam vratiti jako puno", dodao je on. "On nam omogućava da razvijamo različit pristup u budućnosti, da reformiramo budžet kako bi on bolje odgovorio našim potrebama", rekao je Blair, aludirajući na klauzulu o reviziji uključenu u sporazumu.

Ova klauzula, za koju su se Britanci zdušno borili, predviđa "opsežnu i široku reviziju cijelog budžeta od 2008.-2009." koja će posebno uključiti troškove Zajedničke poljoprivredne politike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je također, na konferenciji za štampu nakon samita u Bruxellesu, "dobar sporazum za budućnost Evrope".

"Evropa je danas u jednoj situaciji u kojoj je otklonjena ogromna prepreka" s njenog puta, rekla je ona, komentirajući sporazum Dvadesetpetorice o finansiranju Evropske unije između 2007.-2013.

Merkelova je rekla da se sporazum temelji "na prijateljskoj suradnji s Francuskom".

Njemačka je odigrala značajnu ulogu u sporazumu, ali "to je uvijek tako s obzirom na mjesto koje Njemačka zauzima u Evropi", rekala je ona.

Ni francuski predsjednik Jacques Chirac nije bio manje zadovoljan postignutim sporazumom. On je rekao "to je dobar sporazum za finansiranje ambicija Evrope", a koji će omogućiti da se "krene dalje na put".

"To je dobar sporazum za Evropu kojoj su sada neophodna sredstva za finansiranje njenih ambicija, zajednička politika i takav sporazum će omogućiti pravedno finansiranje proširenja", ocijenio je Chirac, također na konferenciji za štampu.

"Taj sporazum odgovara zahtjevima koji nam izgledaju neophodni, posebno u domenu solidarnosti i pravednosti, naglasio je francuski predsjednik.

Nakon neuspjeha na evropskom samitu u junu o evropskom budžetu 2007.-2013, "Evropa sada nastavlja svoj put naprijed" ocijenio je Chirac za koga je "još jedanput kriza prevaziđena".