Svijet
155

Evropske zemlje u kojima je zabranjeno nošenje burke i pokrivanje lica

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati savjetovali svojim građanima koji putuju u Evropu da se pridržavaju pravila oblačenja zemalja koje posjećuju, Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je listu zemalja i područja u kojima vrijedi zabrana nošenja burke.

Određena pravila oblačenja se zasnivaju i na zabrani nošenja burke, vrste odjeće koja prekriva žensko tijelo i lice, a nose je žene islamske vjeroispovjesti ili pak bilo koje vrste odjeće koja pokriva lice.

U saopćenju za javnost izdatom 3. jula, Ahmed Elham Al Dhaheri iz Ministarstva vanjskih poslova je apelirao na građane da "poštuju zakone zemlje u koju idu, kako bi na časan način predstavljali Ujedinjene Arapske Emirate".

On je građanima preporučio da se pridržavaju zabrane nošenja burke koja vrijedi u nekim evropskim zemljama, a odnosi se na zabranu nošenja vela na javnim mjestima i institucijama, u protivnom osoba mora platiti novčanu kaznu.

Pojasnio je kako među evropske zemlje koje su zabranile nošenje burke spadaju Francuska, Belgija i Nizozemska. Dodao je kako je Barcelona također zabranila nošenje bilo kakve odjeće koja pokriva lice, i to još od 2010. godine. Ista zabrana važi i u pokrajini Hesse u Njemačkoj, kao i u nekoliko talijanskih gradova. Al Dhaheri je kazao kako je sud u Danskoj također zabranio nošenje vela na javnim mjestima.

Oni koji putuju u Švicarsku trebaju znati kako su vlasti nošenje burke zabranile u pokrajini Thiessen Canton, na jugoistoku zemlje, i to od 1. jula, a oni koji se budu protivili ovom pravilu, bit će deportovani.

Ujedinjeni Arapski Emirati su svojim građanima savjetovali i da izbjegavaju tradicionalnu odjeću kako bi "sačuvali svoju sigurnost". Iako nisu naznačili na šta se tačno ovaj savjet odnosi, pretpostavlja se da je u pitanju referenca na incident koji se dogodio u Ohiju kad je jedan biznismen iz Abu Dhabija obučen u tradicionalnu islamsku nošnju bio zamijenjen za teroristu IDIL-a.

Građanima je savjetovano da koriste kreditne kartice umjesto što sa sobom nose velike količine gotovine kako bi se zaštitili od krađe, te da na svom putovanju budu oprezni kad su u pitanju sigurnosne mjere u brojnim evropskim zemljama, koje su pojačane nakon izbjegličke krize.